Η Κοινότητα των Αλειμματάδων

Διαπόντιοι Νήσοι

Το χωριό των Αλειμματάδων βρίσκεται στον ορεινό όγκο της βορειοδυτικής Κέρκυρας που ονομάζεται “κράτσαλο” (κράτος άλλο), σε ένα τμήμα του όρους που κάποτε ονομαζόταν Ισθώνη. Είναι μια τοποθεσία με θαυμάσια θέα της βόρειας και της νότιας Κέρκυρας.

Στο βορρά μπορεί να κανείς δει την Ανδριατική θάλασσα και τους διαπόντιους νήσους (Μαθράκι, Οθωνοί, Ερείκουσα), καθώς και το πανέμορφο καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα πίσω από το νησί των Οθωνών. Στο Νότο φαίνεται η πόλη της κέρκυρας και ένα πλήθος από τις κορυφές των βουνών του νησιού, στις οποίες για κάποιους οφείλει και το όνομα του (Κορφοί “Corfu”).

Τα γειτονικά χωριά των Αλειμματάδων είναι οι Αρκαδάδες στα βόρεια, οι Βατωνιές στα Βορειοδυτικά, το αρχαίο χωριό του Βίστωνα στα Δυτικά και οι Δουκάδες στα νοτιοανατολικά. Κοντά στους Αλειμματάδες και προς τον δρόμο για τον Βίστωνα, υπάρχουν τα ερείπια του κατεστραμένου από λεηλασίες χωριού των Βιτουλάδων.

Άγιος Νικόλαος

Οι Αλειμματάδες είναι γεωγραφικά χωρισμένοι σε τρία μέρη: το κυρίως χωριό στο οποίο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, το περαχώρι με την τρόμπα στην μικρή πλατεία και το λουτρουβιό του και τέλος τον οικισμό της Αγίας Άννης με την ομώνυμη μικρή εκκλησία του. Το χωριό αποτελείται από 185 κατοίκους (απογραφή 2001) από τους οποίους οι 130 διαμένουν μόνιμα στη κοινότητα.

Ένα από τα έθιμα του χωριού είναι η παρασκευή των σπερνών, η οποία λαμβάνει χώρα την παραμονή και τα χαράματα της 6ης ημέρας του Δεκέμβρη, ημέρα εορτασμού εις μνήμην του Αγίου Νικολάου.

Λουτρουβιό

Επίσης στις 25 Ιουλίου ημέρα κοίμησις της Αγίας Άννης διοργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι στον οικισμό της Αγίας Άννης.

Στο χωριό των Αλειμματάδων υπάρχουν τρία παλαιά λουτρουβιά, εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στην εκκλησία. Ένα βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το δεύτερο βρίσκεται στο περαχώρι. Το τρίτο λουτρουβιό βρίσκεται στο αρχοντικό “Ριβέλι” και αποτελεί ιδιοκτησία της οικογένιας.